mandag 17. januar 2011

Dagens dose historie

Eg skal gjerne innrømme at eg har vore middels interessert i historie.  Berre vent til du vert eldre!  Dette har eg høyrt mange gongar,  Javel, så har eg vorte eldre då.  Historia som eg har funne nokre klipp frå, fekk vi høyre om på DVD-en om Sigrid Undset.  


Dei som les klippa nedanfor, og kanskje til og med utforskar kjeldene, vil få med seg striden kring fredsprisutdelinga i 1935.  Forfattarforeninga reagerte på Hamsun som protesterte mot tildelinga.  Elles kan vi lese at kongen ikkje møtte til seremonien.


Fredsprismottakaren Carl von Ossietsky vart truleg drepen med ei sprøyte som inneheldt tuberkelbakteriar. Vi kan og lese at han las Hamsun etter at han vart sjuk.


Sigrid Undset var leder for forfatterforeningens litterære råd 1933-35, og formann i forfatterforeningen 1936-40. Med henne i spissen protesterte forfatterforeningen mot Hamsuns protest mot å gi Nobels fredspris for 1935 til Carl von Ossietsky. Ved Tysklands angrep på Norge i april 1940 flyktet Sigrid Undset til Sverige, og siden til USA, der hun slo seg ned i New York. Hun gjorde en betydelig innsats for den norske informasjonstjenesten, holdt mange taler og skrev tallrike artikler.

Kjelde: http://www.uia.no/no/portaler/om_universitetet/organisasjonen/historia/gimlemoen/46


Fredspriskomiteen valgte likevel å tildele prisen til Ossietzky etter en delt avstemning. Nobelfamilien protesterte mot tildelingen, og kong Haakon valgte å utebli fra seremonien, noe som aldri er skjedd før eller senere. Også den tyske regjeringen reagerte skarpt, og Ossietzky fikk ikke lov å reise til Oslo for å motta prisen. Propagandamisnisteren Joseph Goebbels sendte ut følgende melding: «Tildelingen av Nobels fredspris til en notorisk landsforræder er en så uforskammet utfordring og fornærmelse mot det nye Tyskland at det vil bli gitt et tilsvarende tydelig svar.» Hitler forbød deretter enhver tysk borger - for all fremtid - å motta noen av Nobels priser.

Den norske ingeniøren Finn Lie og hans kone besøkte Ossietzky i påsken 1938. Han bodde i en brakke i fattigkvarteret Pankow i Berlin. Det fuktige rommet var på 3 x 4 meter. Om sin tuberkulose sa han at han trolig var blitt infisert med tuberkelbakterien, siden ingen i familien hadde sykdommen. Han var kjent med Hamsuns angrep, men bad likevel Finn Lie om å sende seg neste bok.

Kjeldehttp://no.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Ossietzky

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...