lørdag 29. april 2017

Bok 20: Kammerpiken

I 1926 kommer den unge Hilda Cooper til Oslo fra England. Hun er blitt ansatt som dronning Mauds kammerpike. Arbeidsledigheten i Oslo er økende, det er demonstrasjoner på Slottsplassen. Europa er i endring. Innenfor det norske Slottets vegger finnes imidlertid et annet liv; et hierarkisk samfunn av tjenere, en verden innhyllet av det norske folks forventninger, av etikette, måltider og dronningens stadige kjoleskift.
Kammerpiken er en roman om små avgjørelser som viser seg å bli til store livsvalg, om å la seg lede av pliktfølelsen og å finne mening i arbeid. Om forsakelser og stille lykke. Hilda Cooper ble, i likhet med sin underordnede kammerpike Violet Wond, boende på Slottet fram til sin død på 1990-tallet. Under tre norske konger.

Dette er ei bok der ein diktar eit liv ut i frå ein del fakta.  Eg synest det er ei litt koseleg bok om korleis eit liv kan ha vore. men den set og tankar i sving om kor mykje ein set sitt eige liv og si eiga "lykke" til side. Desse to kvinnene, då i tredveåra, vart verande på slottet resten av livet etter at Maud døde i 1938. Dei vart begge over 90 år.  Ein kan og reflektere over dronning Maud sitt liv ...

1 kommentar:

  1. Eg har ikkje lese boka, men høyrt om desse damene.

    Ha ei strålande helg !

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...