tirsdag 8. januar 2019

Bok 1: Berlin


Den annen verdenskrig sluttet i Europa i mai 1945 da Adolf Hitler begikk selvmord i sin førerbunker og da Stalins Røde Armé tok Berlin noen dager senere. I slaget om Berlin sendte Stalin inn 2,5 millioner soldater, 6 250 stridsvogner, 41 600 kanoner og 7500 fly. Forfatterens skildring av slaget om Berlin er både rystende og gripende. Det er en beretning om stolthet, fanatisme og ondskap. I sentrum står Hitler og Stalin. Hitler gir sine siste desperate ordrer, mens Stalin ofrer 80 000 soldater for å innta Berlin. I boka beskriver Beevor Den røde armés brutale ferd mot Berlin. Mord, plyndring, voldtekt og ødeleggelser var vanlig.

Denne boka har eg begynt på eit par gonger før. I mangel på anna litteratur gav eg meg i kast med denne 16 Cd-ar lange dokumentaren/faktaboka.

Her er svært mykje å lære! Først i seinare tid har eg forstått korleik russarar for fram med tyskarane i siste fase av krigen - og første fase av freden. Her er mykje hemn på begge sider. 

Dette vert sterk lesnad.  Ikkje minst er det fælt å lese korleis Hitler vil dra med seg flest mogleg i døden ved å slåst til "siste mann" i staden for å kapitulere og kanskje få eit anna oppgjer?

Ein annan refleksjon: Var der berre gentlemen på alliert side?  Er det meir vi ikkje veit?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...