onsdag 8. april 2020

Bok 9: Den siste pilegrimen





Hjemmehjelpen ser at noe er galt da hun ankommer villaen i Holmenkollen. Porten er åpen. Hunden bjeffer ikke. Carl Oscar Krogh svarer ikke. Hun finner både hunden og eieren drept.
Carl Oscar Krogh var en av de store motstandskjemperne under krigen. Funn på åstedet fører til at politiet mistenker at drapet kan ha noe med krigshistorien å gjøre. Få uker tidligere har noen medisinerstudenter funnet benrester i Nordmarka og politiet finner til slutt tre gamle skjeletter.
Lang, men samlet sett råsterk debut
Aftenposten
Politietterforsker Tommy Bergmann er sta og egenrådig. Han trosser politiledelsen og søker etter en sammenheng mellom drapet og skjelettfunnet. Det viser seg at Krogh hadde vært en av den myteomspunne kaptein Kaj Holts nærmeste medarbeidere under krigen - og den siste som forsøkte å finne årsakene til Holts mystiske dødsfall i Stockholm sommeren 1945.

Jakten på Carl Oscar Kroghs morder blir et kappløp med tiden. I en labyrint av myter og løgn ledes Tommy Bergmann tilbake til en krig der sporene snart er visket ut, til en tid da sannheten var det første offeret, kjærligheten en slagmark og overlevelse den eneste æren.

... dette er krim med driv som leseren iblant slett ikke vil legge fra seg.
Guri Hjeltnes, VG

3. april 2014 ble Gard Sveen tildelt Rivertonprisen 2013 for Den siste pilegrimen. Ikke siden Jo Nesbø vant med Flaggermusmannen i 1997, har en debutant vunnet prisen.
Rivertonprisen 2013, juryens begrunnelse
Gard Sveen presenterer i denne debuten den spesielle, kontroversielle og samtidig dyktige politietterforskeren Tommy Bergmann, som prøver å finne en sammenheng mellom et drap sommeren 2003 og et skjelettfunn fra 2. verdenskrig. Den spennende og svært innholdsrike handlingen berører flere ulike temaer, blant annet en lite belyst del av norsk krigshistorie, nemlig likvideringer. I tillegg til selve krigshistorien mestrer forfatteren å beskrive nære mellommenneskelige relasjoner. Han tegner troverdige portretter av karakterer i store vanskeligheter, med sterke dilemmaer og nærmest umulige valg. Han har dessuten valgt å la sin politietterforsker skille seg vesentlig ut ved å ha karaktertrekk det er vanskelig å forstå, uten at vi tar avstand fra ham, men tvert imot ser fram til å bli bedre kjent med ham. 

Gard Sveen (f.1969), bosatt i Enebakk, debuterer med Den siste pilegrimen. Han er til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.


Denne romanen kom opp som eit forslag på Storytel.  Eg synest han har det eg kallar X-faktor.  No når eg skulle finne informasjon på nettet, ser eg at forfattaren fekk Rivertonprisen for han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...