Varm glød og dyp klang
Ungjenta Astrid lever tett på den gamle myten om kirkeklokkene slekta hennes en gang skjenket bygda. Hennes og bygdas skjebne veves sammen i Lars Myttings vidunderlige roman.Den brutale fødselen til tvillingsøstrene Halfrid og Gunhild Hekne på en gård i det indre av Gudbrandsdalen kostet moren deres livet. Jentebabyene var sammenvokst fra hoftene og ned, men faren elsket dem fra første stund, og de vokste opp til to livlige unger. De lo mye og skulle vise seg å skape de vakreste billedvever.
«Forfatteren er på hugget fra første setning og slipper aldri taket på leseren.»
Arne Hugo Stølan, VG, terningkast 5Klokkestøpen
Da den ene søsteren ble syk, gikk faren deres, Eirik Hekne, til presten med bønn om at de skulle få dø samtidig. Han ble bønnhørt og fikk støpt to kirkeklokker som han skjenket kirken. Klokkene klang så sterkt og dypt at klokkeren ble døv etter tre messer, og det het seg at den unike klangen kom av at den takknemlige faren hadde kastet store mengder sølv i støpeformen.
Brytningstid
Siden var klokkenes klang en naturlig del av livet i bygda, og på folkemunne gikk det historier om at klokkene kunne ringe av seg selv for å varsle fare. At stavkirken var gammel og så skrøpelig at en gammel kone en gang ble funnet død og frosset fast i veggen etter gudstjenesten, var bare slik det var. Men til tross for at bygda lå avsides til og bygdefolket kjærlig holdt fast i sine skikker og tradisjoner, banker den nye tiden etter hvert på den morkne kirkedøra. I 1880 kommer det en ny prest til bygda.
«Mytting får full uttelling for håndfast skrivemåte og solide ordkunnskaper. (...) peker seg ut som en av høstens beste norske.»
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens NæringslivVerden banker på
Den oppvakte og egenrådige ungjenta Astrid fra Hekne, gården der de siamesiske tvillingene hadde sin barndom lenge før, er i tjeneste på prestegården og gleder seg over at bygda har fått en ny prest. Han låner henne aviser og forteller bygdefolket nyheter fra verden under gudstjenesten. Samtidig dukker det opp en fremmed mann i bygda, en utlending med fine manerer og fremmed språk som – av alle unyttige ting – begynner å tegne stavkirken i alle dens detaljer.
Søsterklokkenes evige klang
Astrid er nysgjerrig på den snåle nykommeren, samtidig som hun med klokskap hjelper den unge presten til å forstå bygdas skikker og uskrevne regler som ikke alltid er forenlige med de nye tiders kirkeforordninger. Astrids skjebne er på forunderlig vis knyttet til de sagnomsuste søsterklokkene, og de tre skal være med på å endre bygdas – og sin egen – framtid for alltid.
«Lars Myttings historiske roman er fengende og medrivende.»
Marius Wulfsberg, Dagbladet, terningkast 5Eg vil seie det slik: Om ein skulle lese berre ein roman i sommar: Vel denne!
Terningkast 6 frå meg