onsdag 13. januar 2021
Bok 2: Makten
Makten er beretningen om den gamle verdens blodige undergang, om borgerkrigens trusler og om en konge som kom arbeiderklassen i møte.
«Med uvirkelige skritt skred revolusjonens sendebud, Alfred Martin Madsen, over Slottsplassen, forbi gardisten under balkongen og inn i den kongelige residens..»
Tor Bomann-Larsen gir en like medrivende som skarp analytisk fremstilling av kong Haakons møte med klassekampens krav. Et hjemlig politisk drama utspiller seg i en tid da palassene ble stormet i Europa og kongeparets slektninger ble myrdet i Sibir.
Tor Bomann-Larsen legger nye premisser for vår nasjonale historie i det fjerde selvstendige bindet om Haakon og Maud.
Bok 1: Vintertronen
For første gang kan Haakon VII's historie fortelles med basis i hans egne dagbøker. Vintertronen presenterer leseren for en ny kongeskikkelse.
En sommerdag for 100 år siden fant den siste kongekroning sted i Norden. Hvordan skulle et fremmed prinsepar regjere et egenvillig folk og symbolisere en nasjon de ikke kjente? Hva tenkte ekteparet som fikk middelalderens kroner plassert på sine unge hoder?
Det ferske monarkiet var truet av anarkismens bomber, revolusjonens flammer og høyresidens omfavnelser. I dette tredje selvstendige bindet i serien om kong Haakon og dronning Maud må kongefamilien lære seg overvintringens kunst, skiløpingens balansegang så vel som parlamentarismens lover. Innflytterne søker tilflukt i vennskapet med nordmannen fremfor noen, polfareren Fridtjof Nansen.
Beretningen ender dramatisk i året 1913, på randen av den første verdenskrig, foran abdikasjonens stup.
Med adgang til seks kongelige familiearkiver og en rekke private kilder i inn- og utland, legger Tor Bomann-Larsen nye premisser for forståelsen av vår nasjonale historie.
Bok 65: Alt er mitt
Haavard er lege fra en fin, gammel Oslo-familie, oppvokst i en eksklusiv, gammel villa på Frogner. Clara er den ambisiøse outsideren fra Vestlandet som har landet en toppjobb i Justisdepartementet. De møttes i studietiden, i hagen til Haavards bestemor, der Clara bodde billig mot å gjøre forefallende arbeid. Mot alle odds feide hun konkurransen av banen og giftet seg med arveprinsen.
Drapene
Haavard har kveldsvakt på Ullevål da en liten gutt blir brakt inn. Han har omfattende skader, åpenbart resultat av mishandling. Det går hardt inn på både Haavard og de andre kollegene. Enda mer rystet blir de når guttens far, barnemishandleren, blir funnet død, inne på sykehusets område like etterpå. Noen uker senere rystes Oslo av et nytt drap – og igjen befinner Haavard seg like ved åstedet ... Begge drapsofrene har innvandrerbakgrunn – kan drapene være politisk motivert? Eller handler det om gjengoppgjør? Etter hvert når saken helt til justisministerens bord. Det får store konsekvenser for Clara, og truer både karrieren og familiefreden.
Glitrende psykologisk spenning
Alt er mitt er en psykologisk thriller der ingenting er som vi tror. Hvem kan vi egentlig stole på? Boka veksler elegant mellom fortid og nåtid, mellom intriger i maktens korridorer og i et litt skjørt samliv. Ruth Lillegraven har skrevet en solid og medrivende krim der vi veksler mellom å følge både Haavard og Clara. Likte du Flink pike og Piken på toget, kan du glede deg til å lese denne heilnorske og svært overbevisende psykologiske thrilleren.
Bok 64: brennende jente
Mafiabossen Billy Ryan er i ferd med å trenge seg inn på et nytt område, og den slags gjør man ikke ustraffet. En leiemorder kommer på banen, og hans ofre bærer alle et X - risset inn i huden. Når Tom Thorne finner et rødt kryss på hoveddøra si blir det klart for ham at en gammel sak er på veg til å bryte ut i lys lue. Brennende jente er en selvstendig bok i serien om kriminalførstebetjent Tom Thorne - en entusiastisk, men skjødesløs og utskjelt hovedperson i en serie som har det meste: et tradisjonelt avansert plott, psykologisk drivende, gode persontegninger - og ikke minst med en god porsjon britisk svart humor.
fredag 1. januar 2021
Bok 63:Folket
Folket danner det dramatiske høydepunkt i historien om det moderne Norges første kongepar.
Det andre selvstendige bindet om kong Haakon og dronning Maud begynner i 1896 da det nygifte paret må forlate sitt drømmeslott Appleton i England og flytte inn som leietagere i København. En bitter familiestrid ender ni år senere med at de holder inntog på et ubebodd slott i et kongerike hvor de hverken har familie, slekt eller venner. Bare et folk som jubler dem imøte.
Leseren trekkes inn i en beretning der menneskelige utviklingslinjer veves sammen med kampen om ideologisk og militært verdensherredømme, der monarker av Guds nåde slåss på vikende front mot folkenes krav om demokrati. Sommeren 1905 blir en ung familiefar tilbudt rollen som redningsmann for en liten nasjon på randen av krig.
Tor Bomann-Larsen lar ingen sten ligge urørt. Han har gjennomsøkt kongelige arkiver fra Windsor til Moskva, fra Stockholm til København, fra Hannover til Oslo. Hver eneste hendelse er belagt med nye kilder og nye fortolkninger. Her får vi vite, ikke bare hvorfor Norge valgte prins Carl og prinsesse Maud, men hvorfor de valgte Norge - for seg selv og for sitt eneste barn.
Folket er boken om 1905, om vårt kongehus og om oss.
Tor Bomann-Larsen ble tildelt Brageprisen 2004 for boken Folket.
Eg har no gitt meg i kast med denne serien i lydbokutgåve. Eg har bølene i bokhylla. Dei er svært detaljrike. Ein får innsikt i kongehusa i heile Europa. Interessant lesnad med andre ord.
For å få glede av bøkene, må eg venne meg til opplesaren. Ein kan forså at når ein har skrive eit meisterverk, vil ein lese det sjølv. Eg skulle ønske oppdraget var gitt til ein skodespelar. Forfattaren les med feil trykk. Han uttalar shjlottet og Shjørsjill (Churcill) med same lyd. Ein må berre ikkje irritere seg...
Abonner på:
Innlegg (Atom)