onsdag 1. juli 2020

Bok 21: Det henger en engel alene i skogen



Det henger en engel alene i skogen er sylskarp og grådig spennende, og tegner til å bli en av bokhøstens store vinnere. Men hvem skjuler seg bak pseudonymet Samuel Bjørk?
Det er ikke ofte det dukker opp nye, ukjente krimstemmer som oppfyller alle forventninger. Pseudonymet Samuel Bjørk har levert en utrolig stilsikker og rasende spennende krimdebut, som byr på enda ett mysterium, utover krimplottet: Hvem er det som skjuler seg bak pseudonymet Samuel Bjørk?



Den første engelen

En mann skal ut og lufte bikkja for å dekke over gårsdagens fyll og sin dårlige samvittighet. Plutselig piler hunden inn mellom trærne i Maridalen. Mannen følger etter, og blir møtt av et syn som gjør ham edru på sekunder: En liten jente henger i et tre, dinglende over bakken, kledt i en gammeldags kjole og med skolesekken på ryggen. På en lapp rundt halsen hennes står det: «Jeg reiser alene». Saken får naturlig nok topp prioritet, nasjonen er rystet. Det er bare én mann som har de helt spesielle forutsetningene for å løse denne saken - og det er etterforskeren Holger Munch.



Engelen som reiser alene blir hans billett tilbake til de store, interessante sakene - hvis han klarer å samle et godt team.



Inn i varmen

Fram til den lille jenta blir funnet, har Holger Munch vært skjøvet ut i kulda, nærmere bestemt til Hønefoss, Ringerike politikammer, etter en tidligere skandale. Engelen som reiser alene blir hans billett tilbake til de store, interessante sakene - hvis han klarer å samle et godt team. Hans høyre hånd, Mia Krüger, er en Lisbeth Salander-aktig, mistilpasset og deprimert etterforsker som har meldt seg ut av verden. Hun har kjøpt et hus på Hitra, der hun har sluttet å lade telefonen, og i tillegg setter til livs store mengder alkohol blandet med ulike reseptbelagte legemidler. Men hvis Holger kjenner henne halvparten så godt som han tror, vil hun ikke klare å motstå englesaken. Han reiser til Hitra for å tvinge henne tilbake til livet.



Et veldig dårlig tegn

Mia lar seg ganske riktig trekke inn i saken - og ganske raskt oppdager hun den gruoppvekkende betydningen av noe som de andre hadde oversett: Den lille jenta har et ettall risset inn i neglen på lillefingeren. Kan det bety at det vil dukke opp flere små engler? Etterforskerne i spesialteamet kjenner alvoret tynge. De innser at de kjemper en kamp mot klokka, og det er mye som må avklares. Hva kan motivet være? Hvorfor har den lille jenta på seg en gammeldags kjole, og har drapet noe å gjøre med den underlige religiøse sekten som har flyttet inn i skogen?



Den lille jenta har et ettall risset inn i neglen på lillefingeren. Kan det bety at det vil dukke opp flere små engler?



Debut med stil

Heldigvis har vi i norsk kriminalhistorie vært forskånet for noe som likner på historien om englene i trærne, og vi får inderlig håpe vi aldri får oppleve noe liknende i virkeligheten. Forfatter Samuel Bjørk tar seg ganske store friheter i forhold til virkeligheten, både når det gjelder politiarbeid og annet, og kanskje er det nettopp det som har gjort det mulig å skru sammen denne uhyggelige historien til en nervepirrende og svært overbevisende krim. Alt fra første side er vi helt oppslukt, og lar oss villig lede gjennom en rekke vrier og vendinger i selskap med Holger Munchs sympatiske etterforskere. Det henger en engel i skogen alene byr på flere timers førsteklasses virkelighetsflukt - og vi gleder oss til å høre mer fra Samuel Bjørk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...