søndag 3. juni 2012

Øving gjer meister

I går var eg på hotellet og åt treretters middag.  Eg tenkte eg kanskje skulle slå til med noko litt avansert i heimen i dag.  Men då eg høyrde med "gjestene", var dei samstemde: Heimelaga pizza! Journalisten stakk innom litt tidlegare, så han vart invitert.  Eg gløymde at frøkna var på Lillehammer då eg dekka bordet.  No har dei fått streng beskjed om å ikkje ete opp hennar porsjon.
 Veret er ikkje noko å skryte av på Sunnmøre i dag.  Det regnar! Desse staudane stod fint i hagen.
 Førre helg gonga eg opp denne oppskrifta til 500 g av smør, sukker og mjøl. På toppen hadde eg 1100 g rabarbra.
 Måndag fraus eg ned omlag halve kaka.  I går tok eg ho opp att frå frysaren.  Eg kokte vaniljekrem med vaniljesukker.  Den vart litt gråare enn den eg laga for ei veke sidan.
Dette vaniljesukkeret har eg reklamert for før.  Det er det beste eg har funne i butikkane.  Etter at eg hadde laga vaniljekremen, kom eg på at eg har lært at ein skal ha i vaniljesukker heilt til slutt utan at det får koke.  Skal tru om det gjeld ekte vaniljesukker? Til best kjem eg i alle fall til å koke vaniljestang.
Eg synest liksom aldi det vert nok eple i eplekaker og rabarbra i rabarbrakaker.  Så eg fann ut at eg skulle koke litt rabarbra attåt.  Eg fann ikkje jordbær i frysaren.  Derimot hadde eg fleire posar med bjørnebær, sikkert frå eit kupp i vinter. Kokken på 4-stjerners middag vil ikkje ha potetmjølsjamning på kompottar.  Så eg let bæra smelte, og kokte 300 g bjørnebær, 300 g rabarbra og 1 1/2 dl demerarasukker. 
Så fekk folk forsyne seg som dei ville.

Det er ikkje alltid ein vert 100% fornøgd med maten ein lagar.  Eg synest det er viktig å eksperimentere og evaluere.  Ein annan gong lagar eg kanskje rabarbraskuffekake med 400 g smør og sukker til dømes.  Om eg kombinerer bjørnebær og rabarbra seinare, står att å sjå.  Eg synest kanskje rabarbraen vart litt dominerande.  Svisker og aprikos synest eg har vore betre.

NB!
Via ein annan matblogg kom eg over ein link til denne sida.  Der kan de lese om rabarbra.  Eg prøver å plukke min rett etter at blada ikkje er "knudrete" lenger.  Ei eg kjenner, bruker stilkane etter kvart utover sommaren.  Det ser ikkje ut som ein skal vere så engstelege for oksalsyra som eg har vore!

Men i jonsokhelga skal eg hauste all rabarbraen for at den som kjem seinare skal kunne etast!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...