Det unge jødiske ekteparet Benzel og Sara Braude fra Litauen bosetter seg på Grünerløkka i Oslo i begynnelsen av 1900-tallet. De får fire barn og strever hardt for å få endene til å møtes. Hun syr for ulike butikker mens barna krabber på gulvet i den knøttlille leiligheten. Han er såkalt omreisende i handel, men åpner etter hvert egen kjøttbutikk. I Marte Michelets bok følger vi en helt vanlig jødisk familie i Oslo, fra de etablerer seg i Øvre gate fram til det forferdelige skjer - den største forbrytelsen i norsk historie. Vi følger også frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig.
I 1924 kunne man lese i Aftenposten: «vi oversvømmes av alle lands jøder, særlig russiske. De kommer ind som sildestim. De sætter sig fast over hele byen. Det er snart ikke en fruktbutikk, et utsalg av brukte klær, et lager av klokker og andet kram uten at det står en plirende jøde bak disken ...» Antisemittismen hadde gode kår i Norge. På dette tidspunktet befant det seg under 1000 jøder i Norge, altså en forsvinnende liten andel av befolkningen, men de ble likevel lagt godt merke til i bybildet i Oslo og i Trondheim. Mistenksomheten mot utlendinger er eskalerende, og særlig mot dem uten norsk statsborgerskap. De var ikke bare fremmede, de kunne være spioner for fremmede makter, og ingen visste hva de egentlig hadde i sekken sin!
På Oslos beste vestkant vokser Stian Bech jr. opp. En gutt som er flink på skolen, men stadig havner i trøbbel. Etter å ha forsøkt å presse penger fra sin egen far, blir han utestengt fra familien. Dermed er de lyse framtidsutsiktene i fritt fall, og livet skifter retning. Han kommer til å omtale seg selv som «Norges verste nazist». Hans veier skal komme til å krysse familien Braudes. Hendelsene i Tyskland og Østerrike natten mellom den 9. og 10. november 1938, Krystallnatten, sendte sjokkbølger også til jødene i Norge. Terroren hadde begynt. I Norge forsøkte jødene å hjelpe dem som flyktet fra Hitlers regime, men norske myndigheter var ikke akkurat villige. Fremmedpolitiet i Oslo var redd man skulle ende opp med en jødekoloni ... I løpet av 1930-tallet tar Norge imot kun 500 jøder på flukt. Hitlers styrker på norsk jord i april 1940 er en sjokkartet opplevelse for familien Braude. Jødene i Norge hadde følt seg trygge, og de var dessuten så få i landet at tyskerne umulig kunne se på dem som et problem, trodde man. Tilværelsen blir forferdelig, ja, verre enn familien noen gang hadde forestilt seg. Norsk holocaust-historie er sparsomt framstilt. Det finnes for eksempel ikke ett foto fra da norsk politi arresterer norske jøder og frakter dem bort. Vi må aldri glemme, men svært lite har blitt gjort for å huske. Med denne boka vil Marte Michelet endre på dette.
Kjelde: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=10479288&rom=MP
Eg har lese romanar og sett filmar som frå ulike vinklar har teke føre seg jødeutryddingane under 2. verdskrig. Tala har eg sett før. Eg har og hatt førestillingar om korleis nordmenn såg på jødane. I litteraturhistoria les vi om Wergeland. Kva Svarstad, mannen til Sigrid Undset meinte og skreiv, var nytt for meg. Eg har visst mindre om jødeutryddingane før 2. verdskrig.
Romanen til Marte Michelet har eg lese med stor interesse. Ved å ta utgangspunkt i einskildlagnader samtidig som ho dreg dei store linjene, fengjer ho lesaren.
Det vert ikkje lett å kåre årets beste roman i 2015! Denne har fått Brageprisen for beste sakprosaroman og terningkast 6 i VG. Det forstår eg godt!
Alle bør lese denne romanen. Etter siste dagars hendingar er den dessverre vorte endå meir aktuell.
Altfor aktuelt!!
SvarSlettEi svært god og interessant bok, og du har rett i at alle burde lese den.
SvarSlettTek eg ikkje mykje feil, så kan du seie til han hin at biletet på boka er heilt nydeleg!
SvarSlettJa, mannen eer ute med ny bok!
SlettEg fekk boka i papirutgåve til morsdagen-etter eige ønske. Eg vil lese den om att etter ei tid. Og så skal eg prøve å få visse andre til å lese den også. Den er HER.(Dette gjeld altså "Den største forbrytelsen"-ikkje Øystein si bok. Den held eg på å lese innimellom.
SvarSlettMarte M. skriv veldig godt. Eg held på med boka no. Mykje interessant historie som har vore ukjent for meg. Eg har styrt unna alt av bøker og filmar om holocaust sidan eg var hekta på dette i ungdommen. No er det skræmande aktuelt igjen.
SvarSlett