søndag 24. november 2019

Bok 42: Kniv

 
Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Harry Holes avgrunn

Det begynner ikke lyst for Harry Hole denne gangen heller. Rakel har kastet ham ut, han har mistet jobben på Politihøgskolen, men får aller nådigst jobbe som papirflytter på Politihuset. Ingen optimal tilværelse, men gjennom de elleve første Hole-bøkene har vi lært oss å elske Harrys kamp for å komme seg ovenpå igjen. Uten å røpe for mye kan jeg si såpass som at den tolvte Hole-romanen er minst like minneverdig som de foregående. Vi spår seksere på terningen – gjør deg klar for et nytt møte med en gammel venn!
Vår mann våkner med tidenes bakrus, og vi føler med ham fra første stund. Harry Hole er tilbake der han har vært så ofte før. Aller nederst. På bånn. Men vi som kjenner ham, vet at det dessverre alltid er mulig å synke enda litt lenger ned.
Kastet ut
Denne gangen er det om mulig enda verre stilt enn det pleier. Hans livs kjærlighet, Rakel, har kastet ham ut. På politihøgskolen har de også fått nok og sendt ham på dør. Heldigvis har Katrine Bratt klart å ordne en plass til ham i politiet, men her har han rykket helt tilbake til start, og vi finner ham på voldsavsnittet. Sammen med udugelige Truls Berntsen er han blitt tildelt arbeidsoppgaver på betjent 1-nivå.
Trenger en skikkelig sak
Men uansett hvor langt ned det er mulig å komme, klarer ikke Harry å gi opp. Aldri. Uansett hvor mørkt det er rundt ham. Han drømmer om Rakel, han kommer seg på beina og han går løs på den møysommelige jobben med å komme seg tilbake til en normal, rusfri tilværelse. Men å nøste opp et rutinemessig ektefelledrap skaper ikke lenger engasjement hos Harry, det er de store sakene som driver ham. Han trenger en stor sak for reise seg igjen og leter seg derfor fram til en større sak, noe som i hans øyne ser ut som en perfekt sak. Tre uløste drapssaker og jakten på en seriemorder.
Forloveden
Harrys første sak som ung etterforsker var Svein Finne-saken, en stor overgrepssak med atten ofre. Opprullingen ga Finne tjue år bak murene, samt en god grunn til å hate Harry Hole. Finne tilsto overgrepene, men mente at bevisene som ga ham en drapsdom var plantet. Han la derfor Harry Hole for hat. Nå, mange år og enda flere drapssaker senere, kjenner Harry ferten av Svein Finne. Tre uløste drap, alle med samme umiskjennelige signatur. Kan Finne være tilbake igjen etter alle disse årene, og lever hatet han hadde til Harry Hole fremdeles?
Harry må velge mellom å gå under med en gang. Eller å reise seg og gå under senere. Kan hevntørsten frelse Harry?

For meg er dette eventyr for vaksne.  Eg storkosa meg nå eg gjekk tur og lytta til krimromanen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...