mandag 22. april 2019

Fi-genser til Olaug

Eg vart ikkje ferdig med genseren før påske.  For tida prøver eg å strikke mindre og gå meir …
Men Olaug fekk han med seg tilbake til Bergen.  Genseren er strikka i dobbel Alpaca silk frå Rauma.
Eg brukte 9 25 g-nøste, så plagget veg ikkje 200 g!


Bok 18: Den underjordiske jernbanen

 
Presentert av Emma Therese Hansen, journalist og skribent
«En sjelden gang dukker det opp en bok som går gjennom marg og bein, som flytter inn i en og blir der for alltid. En slik bok er Den underjordiske jernbanen.»
Oprah Winfrey
Romanen ryster en hel verden, hylles av Barack Obama og ble i fjor kåret til årets beste bok i USA. Slaveriets skyggesider skildres i sterke scener og rører innerst ved hjerteroten. Hjerteskjærende mørk i sin råskap, men i ly av varme vennskap.
- Alle mennesker er skapt like, med mindre vi bestemmer at du ikke er et menneske, sier slavejenta Cora, mens hun ligger alvorlig syk på et av stoppestedene langs den underjordiske jernbanen. For hvert stopp langs fluktruten skildres et nytt og nyansert bilde av Amerika - drømmenes og mulighetenes land. For den som overlever.
«Historien om slaveriet skrevet slik Hendrix spilte nasjonalsangen.» 
The National Book Review
Bomullens forbannelse
Coras bestemor, Ajarry, kommer seilende fra Afrika til Amerika i lenker. Her venter herrer i hvite dresser og dyre diamanter, og plantasjer med sukker og indigo, tobakk og bomull. På Randall-plantasjen i Georgia føder hun fem barn på det skitne og trekkfulle gulvet i plankehytta mens bomullen blomstrer utenfor. Datteren Mabel er den eneste som vokser opp og som lykkes med å flykte fra plantasjen. Mens Mabels ti år gamle Cora leter etter svar på hvorfor moren forlot henne, dyrker hun den lille jordflekken hun har arvet. Men det er flere som sikler på samme flekk, og en dag må Cora ty til øksa. Handlekraften får følger.
«En rasende, lysende og nyskapende roman.» 
The Guardian
Coras flukt
- Kan jeg få snakke med deg? Jeg drar nordpå igjen. Snart. Rømmer. Jeg vil at du skal bli med.
Caesar, en av de nyankomne slavene, henvender seg til Cora en kveld. Det er bursdagsfesten til Jockey, den eldste slaven på Randall-plantasjen, og stemningen er god, dansen forlokkende. Men musikken stanser brått idet de brutale brødrene James og Terrance Randall dukker opp. I alt oppstyret søler Chester en dråpe vin på slaveeierens hvite skjorte. Guttungen straffes med stokken som har et gapende ulvehode i sølv i den ene enden. Cora har sett menn dingle i trærne, kvinner åpnet inn til knoklene og levende kropper brent på bålet, men det er denne dråpen med vin som får det til å renne over for henne. Hun bøyer seg over gutten for å beskytte ham. Sølvulven treffer henne i hodet med en kraft som får tenner til å løsne.
- Vil du bli med meg nå? spør Caesar noen uker senere.
«Vakker, fantasifull og hjerteskjærende presis.» 
The Wall Street Journal
Den underjordiske jernbanen
Under en låve fylt med lenker av jern, finner Caesar og Cora en hemmelig togperrong. - Se ut mens dere suser av sted, så vil dere få se Amerikas sanne ansikt, sier stasjonsmester Lumbly. Det er bare mørke, kilometer etter kilometer. Første etappe ender i Sør-Carolina, der skyskraperne gjør Cora ør i hodet. Men selv om denne staten har en mer opplyst holdning til de fargedes sak, så er det også et sted for kirurgenes skarpe kniver og museer med skremmende utstillingsdukker. Bedre blir det ikke når den 1,98 cm høye slavefangeren Arnold Ridgeway vaker i nærheten sammen med en indianer som bærer et halskjede av innskrumpede ører. Igjen blåser toget i fløyta og Cora stiger om bord. Hvor er hun på vei denne gangen? Kan hun endelig føle seg trygg?
«En ny amerikansk klassiker er født.»
Newsday
Lys i tunnelen
Den underjordiske jernbanen er en sterk skildring av mennesker som blir behandlet som alt annet enn mennesker, enten det dreier seg om afrikanere eller indianere, svarte eller hvite. Historien er riktignok lagt til 1800-tallet, men med alle mulige hint til forskjeller som fortsatt eksisterer i dagens USA. For hva betyr egentlig frihet, likhet og brorskap når alt kommer til alt? Friheten har også sine skuffelser, selv i mulighetenes land. Heldigvis er det lys i tunnelen.
«Mesterlig og dypt sjokkerende.» 
The New York Times
 
Behandlinga av afrikanske slavar er ikkje noko nytt for denne lesaren. Vi har dessverre høyrt liknande historier før. I denne romanen har forfattaren gjort "Den underjordiske jernbanen" fysisk. Historia er og ei sterk skildring av menneskenaturen.  Ingen vert fødd vonde ...

Bok 17:Frosne flammer


Et mesterstykke
Krigsveteranen Niels Oxen er formodet omkommet under en ulykke på havet. I virkeligheten har han overlevd og må føre sitt livs kamp mot nettverket Danehof. 
Etter en dramatisk ulykke antar både venner og fiender at krigsveteranen Niels Oxen er omkommet på havet. I virkeligheten har han overlevd store skader og kommet seg i land på ei lita øy i den svenske skjærgården, der han blir tatt vare på av en enslig dame. Isolert fra omverdenen får Oxen mulighet til å komme seg igjen etter ulykken, men for en mann som Oxen er det ikke aktuelt å fortsette en tilværelse i skjul. Han står overfor sitt livs dilemma. 
«Thrillere om hemmelige maktorganer er det skrevet dusinvis av, men bare sjelden fungerer de så overbevisende og gripende som Jensens trilogi.» 
Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet, 5 av 6 stjerner 
Jaget
Dersom lederne av det hemmelige maktnettverket Danehof oppdager at han er i live og at attentatet mot ham var feilslått, kommer de til å innlede en veritabel menneskejakt for å kvitte seg med ham en gang for alle. Og oppdager det danske politiet at han er i live, vil han bli ettersøkt og siktet for et mord han ikke har begått, men fortsatt er mistenkt for. Likevel bestemmer Oxen seg for å prøve å avsløre de skyldige. Gjør han ikke det, er han dømt til evig flukt – uten mulighet til noensinne å se sønnen sin igjen. 

Mektige Danehof
Organisasjonen Danehof har vist seg å ha stor makt. De har sørget for at Oxens tidligere makker, Margrethe Franck, har fått sparken fra etterretningstjenesten. Hun jobber nå i kassa på butikken og i oppvasken på et hotell for å få tilværelsen til å gå rundt. En tilværelse lagt på is av Danehof, som takk for sist etter at Margrethe og Oxen forsøkte å avsløre og sprenge maktnettverket deres. 

Den usynlige fienden
Bare det å ta kontakt med Margrethe igjen er forbundet med stor risiko. Som alle andre tror også hun at Oxen er død, men skal de nedkjempe Danehof, må de få med den tidligere sjefen deres i etterretningstjensten, Axel Mossman også. Mossman har også trukket seg tilbake siden sist, men heller ikke han har gitt opp forsøket på å knekke Danehof. Kampen mot Danehof har fått fatale konsekvenser for dem alle, og de kan bare gjenerobre livet sitt ved å beseire de mørke mennene. Men hvordan slåss man mot en usynlig fiende? 

Frosne flammer er bok tre i serien om Niels Oxen, og den er minst like nervepirrende som de to første bindene i serien, Hengte hunder og Mørke menn. 
«Actionpreget og humoristisk ... holder tvers igjennom.» 
Bent Stenbakken, Nordjyske, 5 av 6 stjerner 

Dette er ein av romanane eg har kosa meg med medan eg har gått turar i påska. Her bør ein passe på så ein ikkje mørknar ute - for å seie det slik. 

torsdag 18. april 2019

Påsketreff 2019

Vi synest alltid det er kjekt å samle familien!  I dag kom systera mi med sine, og Håkon henta mormora. Arbeidsdelinga var klar.  manne kokte "julemiddag".  Eg laga dessertar og gjestene hadde med seg kaker.
Her er Øystein fotograf.
Det er eitt år sidan pappa døydde i dag. Systera mi var på grava og tok eit bilde på vegen hit.  Ho sakna fuglane.  No lurer vi på kva som har skjedd.  Siste bildet med fuglane på grava var tatt julaftan.
Ein kan ikkje sjå merke etter dei.  Det første vi må få vite, er kor godt dei var festa.  Viss dei har dotte ned, kan no dei som har oppsyn med gravplassen ha funne dei.  Vi håper og trur der er ei "naturleg forklaring"

søndag 14. april 2019

Gratulerer Olaug!

For to veker sidan vann Olaug junior-og opp til162-klassa i bikini fitness i Sandefjord Open.
Det ligg mykje trening, og krev eit hardt regime for å oppnå slike resultat.  Dette gjer ho ved sida av tannlegestudiet.
I går deltok i i Oslo Grand Prix og vann like godt si klasse opp til 164 cm! Ikkje alle vinnarane vert tekne ut til landslaget, men ho fekk billett.  Om tre veker går turen til Barcelona.

onsdag 10. april 2019

Skuletur


Flott dag på jobb!


Bok 16: Fordeler og ulemper ved å være til

 

Nina er enslig mor med en datter på ti, og har nettopp kjøpt gamle Grepan pensjonat på Tjøme, som har spisesal med utgang til egen strand. Her skal sommernettene nytes og livets høydepunkter feires.

Snart fylles pensjonatet opp av et snodig klientell. Ninas fascinasjon for alt menneskelig gjør henne til en spesiell og kanskje litt uforutsigelig pensjonatvertinne. - Men hva så? ville hun selv ha sagt. Spørsmålet er om en slik tiltro og livsglede tåler møtet med den virkelige verden. Er det å ha et lyst sinn bare en fordel - eller kan det ha sine ulemper?
Fordeler og ulemper ved å være til er en roman om en kvinne med et lyst sinn, ukuelig optimisme og tro på at alt vil ordne seg til sist. Hun elsker livet, i alle dets fasetter, og gjør det hun kan for å legge til rette for fest og glede. Det er ingen hverdag mer! Eller er det det?
Vigdis Hjorth har skrevet en roman som både er underholdende og ettertenksom.

Eg har stor sans for Vigdis Hjorth sine romanar.  I byrjinga av denne kjende eg nesten ikkje att forfattaren.  Men så tek det laus!  Skildringa hennar av mellom anna eit bryllaup, har stor underhaldningsverdi.  Samtidig ligg der alvor bak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...