Som tenåring leste jeg Dinas bok for første gang. Jeg husker tyngden av den store pocketboka i hånda mi og den skrekkblandede fryden da Dina Grønelv styrtet den langt eldre mannen sin i døden. Dina var et forbilde. Ikke fordi hun drepte. Men fordi hun gjorde det hun ville og måtte. Hun tok ansvar for seg selv, var sin egen lykkes smed. Hun var nådeløs, sterk og kontroversiell, samtidig fylt av kjærlighet og omsorg for sine, ikke minst sønnen Benjamin og sønnedatteren Karna. Og hun var ledende på ofte mannsdominerte områder som forføringskunst, jakt, hester og handel. I år er det tjue år siste bok i trilogien kom ut. Nå har Herbjørg Wassmo, til stor overraskelse og glede, velsignet oss med en fjerde bok om denne slekten. Og når man åpner Den som ser, er det som om man aldri har vært borte fra dette universet.
«I år er det tjue år siden siste bok om Dina ble utgitt. Nå har Herbjørg Wassmo velsignet oss med en fjerde bok om Dinas slekt, og når du åpner den, er det som om du aldri har vært borte fra dette universet.»
I slutten av tredje bok døde Dina som følge av skader hun fikk i en storbrann på Reinsnes. Også Hanna, som har vokst opp sammen med Benjamin og alltid har stått ham nær, er omkommet i brannen. Det er en skadeskutt familie vi møter. Ekteskapet til Benjamin og hans Anna rister i grunnvollene. Og den unge Karna må i farmorens begravelse stå fram og tilstå to drap på vegne av Dina, etter å ha lovet henne dette på dødsleiet. Det koster ungjenta mye. Nå slutter hun å snakke, og virkelighet, drøm og mareritt blander seg sammen til en galskap Herbjørg Wassmo beskriver svært overbevisende.Etter hvert tar Anna med seg stedatteren til København for å sørge for at hun får profesjonell pleie der. Det er her hoveddelen av boka utspiller seg. I storbyen oppstår det etter hvert et forrykende, nerveslitende trekantdrama, med hovedpersoner så sammensatte og skjøre som bare Wassmo kunne skapt dem. Hjemme i Norge går unggutten Peder og lengter etter Karna, hun som han elsker, og som nå er på et hospital i et fremmed land.
«Mest handler det om kjærlighet. Den vanskelige, sammensatte, ambivalente kjærligheten, lys og mørk på samme tid.»
”Berre kjærleik og død”, heter det i en linje fra et Tor Jonsson-dikt. Og det passer godt på denne boka. Kjærlighet og død. Mest handler det om kjærlighet. Den vanskelige, sammensatte, ambivalente kjærligheten, lys og mørk på samme tid. Samtidig er dette også en bok om å slites mellom ulike steder og ulike liv, mellom by og land, mellom det gamle livet og det nye. Og det er en bok om å måtte ta vanskelige valg, der noen uansett vil bli såret, og ingenting kan bli som før.Slutten på boka er storslått, slik bare Herbjørg Wassmo kunne ha laget den. Det er en slutt som får i alle fall meg til å ønske meg minst en bok til - så fort som mulig!
Kjelde:https://www.bokkilden.no/historiske-romaner/den-som-ser-herbjoerg-wassmo/produkt.do?produktId=14878874
Den tida eg ikkje hadde så god tid til å lese, fekk eg likevel med meg Herbjørg Wassmo sine bøker. Huset med den blinde glassveranda tok opp incest på tidleg 80-tal. Kven hugsar ikkje Tora? Seinare kom bøkene om Dina og Benjamin.
Den som ser er og ei god forteljing. Personane engasjerer meg. Dei må gjere val som ein ikkje nødvendigvis er samd i ... Og sjølvsagt er eg samd med meldaren: Gje oss fleire bøker i serien!
Lydboka er framufrå lesen av Gørild Mauseth. Ingen kunne ha lese den betre!