onsdag 22. november 2017

Bok 46: Liebhaberne

 
Presentert av Børge Skråmestø
Liebhaberne er en rå og brå roman, men med en ettertenksom blåtone i bunn. Ragde bygger historien langsomt opp, men sparer ikke på kruttet. Når vi er i det mest uforberedte hjørnet, kleiser hun til. Og hvor er vi?
Begravelser og hundehår
Margido er glad for at Guds styrelse har sendt Torunn i hans retning og at hun jobber for ham.  Hun har gjort begravelsesbyrået i Trondheim til en familiebedrift. Torunn driver også gården Neshov. Eller driver og driver. Hun har verken griser der eller dyrker jorda. Neshov er hennes nye hjem. Hun pendler til Trondheim og jobben. Det eneste dyret på Neshov er Anna, huskyen til Torunn, som får lov til å sove i senga hennes om natta og som er oppkalt etter den fæle og avdøde kona til Tormod. Huset er fullt av hundehår. Til og med i boksen med makrell i tomat. Torunn kan sverge på at håret lå der før hun åpnet boksen.

Tåårmod
Tormod bor på sykehjem på Byneset i Trondheim. Han har aldri hatt det så godt som nå. Han vil ikke til Neshov. Det er et tilbakelagt kapittel. Han vil i det hele tatt ikke ut av sykehjemmet av redsel for at rommet ikke lenger er hans når han kommer tilbake. Han kaller sykehjemmet for «siste holdeplass», og det er helt greit for ham. Spesielt liker han den tyske pleieren Hannelore og måten hun sier navnet hans på, med den lange å-en og den rullende tyske r-en. 

Tåårmod ... Og alle vi som kjenner Tormods hjerteskjærende kjærlighetshistorie fra krigens dager, kjenner det nå bevre i underleppa ...
Tilstoppede arterier og italienske gulvfliser
Erlend og Krumme møter vi i supermarkedet Irma City i København. De handler lettprodukter med ungene Ellen, Leo og Nora på slep. Krumme har tilstoppede arterier og er på slankekur. Erlend vil drepe legen som har satt ham på den slankekuren, så derfor utleverer ikke Krumme navnet. Krumme har også arvet Villa Lærke, som ligger på en enorm tomt med tennisbane, like ved Dyrehaven. En gjeng polske arbeidere er i full sving med å pusse den opp etter Erlends anvisninger. Han har fått frie tøyler av Krumme. Det blir dødsstilig og kostbart! Kjøkkenet er fra Officine Gullo. Gulvflisene er brutt opp, kjøpt og shippet fra et eldgammelt italiensk kloster som skulle rives.

Båndene mellom oss
Jeg elsker å dykke ned i denne rikdommen av liv som leves, folder seg ut og veves inn i hverandre, både i København og Trondheim, og på Neshov. Detaljrikdommen er litterær konfetti! Men i tillegg til å være en god researcher, er Ragde en drivende god historieforteller. Liebhaberne er en fortelling om de viktigste båndene mellom oss. Og de er ikke skapt av ting, men av kjærlighet og medmenneskelighet. 

En av høstens mest etterlengtede bøker er en hyllest til livet og til den styrken man har i seg når man plutselig står ansikt til ansikt med det aller vanskeligste, og der du aller minst venter å finne det.
(Bokkilden.no)

Eg har kosa meg med denne romanen. Likevel må eg innrømme at eg ventar på noko meir, ei hovudhistorie.  Romanen spinn vidare på trådane frå dei førre romanane. Detaljrikdom, vert det sagt.  For meg vert det av og til "too much information", spesielt frå gravferdsbyrået og sjukeheimen.

Dei fleste les nok romanen for å få med seg korleis det går med personane.  Torunn treng kjærast, så det kjem nok fleire bøker ...

1 kommentar:

  1. Kjekt å lese om folk ein "kjenner", men eg tenkjer som du: no må snart noko skje.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...