mandag 9. mars 2015

Bok 12: Stoner

William Stoner er født mot slutten av det 19. århundre i en lutfattig bondefamilie i Missouri. Han blir sendt til universitetet for å studere agronomi, men forelsker seg i stedet i litteratur og omfavner livet som akademiker. Etter som årene går, møter Stoner motgang på motgang: Hans ekteskap inn i en respektabel familie fremmedgjør ham fra foreldrene, hans karriere bremses, hans kone og datter vender seg vekk fra ham og en skjellsettende forelskelse blir satt under press fra trusselen om skandale. Hans liv er stille, og etter hans død er det få som husker ham. Likevel, med oppriktighet, medfølelse og en intens kraft avdekker denne romanen universelle verdier. Stoner forteller om de konflikter, tap og seire som mennesker gjennomlever selv om de ikke noteres i historiebøkene og tar tilbake betydningen av hvert enkelt menneskes liv. Denne dypt rørende, lysende romanen er en stille, men perfekt leseropplevelse.

Eg har sett omtalar av denne romanen frå 1965.  Då han vart utgjeven, vart han trykt i 2000 eksemplar.  No har ein funne den fram att.  Terningasta er høge og omtalane rosande.  Kva er det med Stoner?

Det er noko med livet til denne mannen.  Han tek tøffe val, kanskje litt tilfeldige, men vert han lykkeleg?  Mollstemt er eit adjektiv som har vore trekt fram.  Eg vart fascinert!

Eg anbefaler blogglesarane å lese romanen.  Les gjerne denne meldinga.

1 kommentar:

  1. Eg likte også boka om Stoner, til tross for at den i grunnen var nokså mollstemt.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...